Skip links

Waar zijn de vrolijke vlaggen als de TEFAF weer afgelopen is?

Tijdens de periode voorafgaand aan Carnaval, vroeg iedereen zich af waar de uitingen bleven die de Tempeleers elk jaar weer gebruikten om de stad aan te kleden. Als je door het centrum van de stad liep, merkte je er bitter weinig van dat het over een paar dagen carnaval werd. Er was geen rood, geel en groen boven de straten te zien. De Tempeleers hebben dit jaar besloten om dit niet meer te doen vanwege de hoge kosten en de begroting niet verder te belasten. Zij hebben wel samen met het Centrummanagement de bomen op het Vrijthof in rood, geel en groen aangelicht. Stadscarnavalsvereniging De Tempeleers wil met de gemeente Maastricht in overleg over het uithangen van carnavalsvlaggen in het centrum. In voorafgaande jaren hingen gedurende vier weken de nieuwe vlaggen van De Tempeleers in de binnenstad. Vorige jaren werd dat voor maximaal vijf dagen toegestaan. „Dat is voor ons niet rendabel”, zegt Tempeleers-woordvoerder Guy Bannier in de Limburger. Volgend jaar komen wellicht de vlaggen weer terug boven de winkelstraten”. In sommige straten hebben de ondernemers overigens het initiatief in eigen hand genomen en versieringen aangebracht.

Ook voorafgaand aan de stadsprocessie tijdens de Sint Servaasweek, werd in het verleden gevlagd. Het ophangen en verwijderen van 300 vlaggen voor het processiecomité St. Servaas-Slevrouwe, heeft in 2015, 1500 euro gekost. Deze  vlagversiering is in 2015 voor het eerst NIET meer door een sponsor/subsidiënt (MTB of Gemeente – processie comité weet niet wie) betaald. De MTB stuurde tot 2015 wel een offerte, maar geen factuur na uithangen /inhalen van deze vlagversiering.

Helaas, moeten deze organisaties besluiten om deze uiting van sfeer en decoratie achterwege te laten. Immers, het ‘om niet’ laten ophangen van vlaggen werd niet meer gedaan door de MTB. Dit zelf laten uitvoeren door een erkend gecertificeerd bedrijf, gaat nu tussen de 1200 en 1700 euro kosten.

Winkeliers, inwoners en bezoekers reageerden verbaasd op deze actie van de gemeente. “Straks vlagt niemand buiten commerciële organisaties meer en een stad zonder vlaggen is een dode stad”. Vlaggen en bannieren zijn decoratieve en stijlvolle sfeermakers en laat iedereen kennis maken met de aangeboden activiteiten.

Onze stad wordt tijdens Tefaf, Fashionclash en André Rieu ongelooflijk mooi met vlaggen en bannieren aangekleed. Graag zag het CDA dat dit verder uitgebreid werd tijdens speciale momenten in de stad en vrij van precariorechten.

 

Wij verzoeken u vriendelijk om onderstaande vragen te beantwoorden:

 

  1. Bent u het met het CDA eens dat een dergelijk besluit om de kosten door te berekenen geen reclame is voor onze stad?
  2. Hoe kunt u niet-commerciële organisaties en culturele instellingen ter wille zijn en weer terugkomen op een eerder genomen besluit?
  3. Kunt u bewerkstelligen dat tijdens bijzondere momenten in de stad evenementen vrijgesteld worden van precariorechten?
  4. Kunt u bij uw overweging ook het Jekerkwartier en Statenkwartier betrekken. Zij zijn een pareltje in onze stad en hebben ook behoefte aan uiterlijk vertoon van vlaggen c.q. banieren?
  5. Wanneer mogen wij van u duidelijkheid verwachten, zodat o.a. de stadsprocessie en Carnaval weer opgeluisterd kan worden met vlaggen en/of bannieren?

 

 

CDA Maastricht, hoopt dat u niet-commerciële bedrijven en culturele instellingen een dienst bewijst om hun uitingen weer ‘om niet’ te laten ophangen.

 

 

Namens CDA Maastricht

 

Vivianne Heijnen, fractievoorzitter

Leave a comment