Skip links

Villa aon den Diek snakt naar oplossingen

mat_brullMensen samen zien opgaan in een gezamenlijke activiteit. Dat zie je steeds minder in onze individualistische maatschappij. We zouden er dan ook alles aan moeten doen om zulke initiatieven te stimuleren en te behouden. Woningcorporatie Servatius denkt daar schijnbaar anders over en laat daarmee niet alleen verenigingen in de kou staan, maar ook haar eigen huurders.

De sociale woningverhuurder heeft de huur van verenigingen van de gezamenlijke ruimtes in Villa aon den Diek opgezegd per 1 januari 2014. Daarmee komt er in één klap een einde aan de gemeenschapszin die ik bedoel. Volgens het mission statement van Servatius hecht de corporatie er juist aan om huurders en gemeente, welzijn- en zorgaanbieders te stimuleren om samen de kwaliteit van wonen en leven te verbeteren. Bewoners bepalen de buurt. Servatius weet schijnbaar niet wat er in haar mission statement staat, denk ik dan.

Van overlast was geen sprake. Bewoners hoorden hooguit stoelen over de vloer schuiven. Dat is opgelost met viltjes. Een oplossing van slechts enkele euro’s met verbluffend resultaat. Het besluit van Servatius kwam dan ook hard aan. Ouderen die mij smeekten om het gezamenlijke eten niet van hen af te pakken. Je mocht alles wegnemen, maar dát alsjeblieft niet. Emoties van bewoners en huurder die ik tegenkwam toen ik zelf polshoogte ging nemen.

Vervolgens nog het argument van Servatius over de kosten. Die zouden hoger zijn dan de huuropbrengsten. Je kunt er vraagtekens bij plaatsen of het niet veel duurder is om op individuele basis woningen aan te passen van mensen met een indicatie. Mensen die voorheen naar Villa aon den Diek gingen voor een gezamenlijke maaltijd en die straks verplicht thuis zitten met het bord op schoot.

Alternatieven zijn er niet. Het multifunctionele gebouw La Belletsa wordt voornamelijk gebruikt door een basisschool. Deuren moeten daarom altijd dicht zijn en voor het verzorgen van maaltijden zijn niet alle faciliteiten aanwezig. Lawaai is uit den boze. Er wordt immers lesgegeven in het gebouw. Aan die eisen kunnen verenigingen niet voldoen.

Servatius is uiteraard niet verplicht om de ruimtes in Villa aon den Diek voor gezamenlijk gebruik te verhuren, maar zo ken ik Servatius niet. Servatius was de   corporatie welke altijd heeft meegedacht in oplossingen naar hun rol in maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarin spreken we met elkaar zaken af die we als gemeenschap belangrijk vinden. Dat zou het enige argument moeten zijn dat voor Servatius telt. Lees haar mission statement er nog maar eens op na.

Ik zag een 10-tal mannen biljarten, een 25-tal dames knutselen en nog een tafel met kaarters. Dit zou je toch moeten omarmen ipv opheffen. Zo zetten wij onze ouderen toch niet aan de kant!

 

Mat Brüll

CDA Maastricht

Leave a comment