Skip links

Tijden veranderen. Hebben we nog tijd om te winkelen?

nol beckers vrijstaand 1 kopieWas het vroeger uitzondering, nu is het heel gewoon en vaak ook noodzaak dat in een gezin beide ouders werken. Want we moeten zoveel. We moeten sporten, we moeten op vakantie, liefst twee maal per jaar, de kinderen moeten naar hockey en paardrijden en muziekles en , en , en, we moeten netwerken, we moeten facebooken, we moeten alles van elkaar met de wereld delen. Én we moeten funshoppen , experience beleven, “nieuwe ervaringen op doen”, conceptstores beleven. En tussendoor surfen over het internet voor de laatste gadgets en trends. En winkelen? Is daar nog tijd voor , in goed Nederlands boodschappen doen? ( Ja u leest het goed , ik heb het gewoon over winkelen, boodschappen doen. )

Ja natuurlijk, bijna elke zondag, en op 2e paasdag en 2e pinksterdag , hemelvaart , noem maar op. En met een beetje geluk binnenkort ook op 2e kerstdag.

( Oh ja vergeten: we moeten ook nog participeren en mantelzorgen )

Met een beetje geluk?

Waar is de stilte gebleven? Waar is de intieme sfeer van een hele stad of straat die in feeststemming is omdat het Kerstmis is, of Pasen? En wellicht is de één minder religieus in z’n beleving dan de ander, maar het samen vieren als familie, met vrienden, samen stil staan bij de alledaagse dingen, samen eens even NIETS moeten, samen samenzijn.

 

De gemeenteraad van Maastricht heeft afgelopen week de verruiming van de winkeltijden besproken. Het zal duidelijk zijn, we kunnen als stad niet meer terug, we kunnen de koopzondag niet meer afschaffen. Inmiddels zijn in Nederland in meer dan 350 gemeenten op zondag de winkels geopend. In de landen om ons heen ook. Het is een groot succes, veel meer toeristen, veel meer omzet, en gelukkig ook meer banen.

Een laatste bolwerk dat verdedigd moet worden zijn de christelijke feestdagen. Vooralsnog spreekt niemand over 1e Kerstdag, Paasdag of Pinksterdag. Maar wel over 2e Kerstdag, Paasdag of Pinksterdag. De twee laatsten zijn al opgeofferd, 2e kerstdag is (voorlopig) nog gespaard.

Ook uw CDA fractie heeft tegengestemd.

 

Kerst vieren betekent ook plannen; want onze kinderen willen ook bij de schoonfamilie op bezoek.

Dat is ieder jaar een ( leuk ) gepuzzel. Dit jaar werd het nog leuker, onze zonen vroegen hoe laat wij onze zaak openden op 2e kerstdag.

 

Tijden veranderen. Ten goede?

 

Nol Beckers

Leave a comment