Skip links

Studentenhotel

Na jaren van afwachten zien we eindelijk ontwikkelingen op gang komen in het zg. Belvedère gebied.  De Timmerfabriek wordt langzaam gevuld, er wordt druk gebouwd aan Lumiere, cinema Pathé staat in de steigers, UNU Merit ( United Nations University ) opent binnenkort haar deuren etc. Het beroemde Eiffel gebouw heeft uiteindelijk ook een bestemming gekregen. Hier komt een studentenhotel, full service, gericht op studenten die kort in Maastricht blijven. Een enorm project waar vele miljoenen mee gemoeid zijn, maar ook gelijktijdig een impuls aan dit gebied gegeven wordt. Dit studentenhotel moet zo’n 378 kamers krijgen, met allerlei aanvullende voorzieningen.

De samenwerkende hoteliers in onze stad hebben aan de bel getrokken en kenbaar gemaakt bij de gemeente dat ze zich ernstig zorgen maken over dit project. We hanteren in Maastricht een hotelnota. Hierin is beleid vastgesteld op grond waarvan beoordeeld wordt of een nieuw initiatief uitgevoerd kan en mag worden. In Maastricht is nog altijd sprake van een scheef aanbod aan hotelkamers. Teveel middensegment, te weinig in het lagere of hogere segment. In de hotelnota is afgesproken dat alleen bijzondere concepten die iets toevoegen aan het bestaande aanbod toegelaten worden. Denk bijvoorbeeld aan het onlangs geopende budget hotel ” Kaboom” ; een nieuw concept , modern design en alle comfort voor een budget prijs. Of het binnenkort te openen Theater Hotel aan het Vrijthof. En dus ook het Studentenhotel, gericht op de kort verblijvende ( veelal buitenlandse ) studenten .

Maar wat gebeurt er in de zomermaanden als de kamers/appartementen leeg staan?

En hebben die ( buitenlandse ) studenten auto’s? En waar blijven die?

En wordt het hotel ook commercieel in de markt gezet?

Deze en nog veel andere vragen werden door de Samenwerkende Hoteliers aan de raad gesteld.

Is er sprake van concurrentie vervalsing? Meet de gemeente met twee maten?

 

Reden genoeg om het college om opheldering te vragen. Bekijk de vragen hier >>

 

Hoe belangrijk het ook is dat het Belvedère gebied ontwikkeld wordt, er zalo ngetwijfeld behoefte zijn aan een dergelijk concept van studenten appartementen. Maar we moeten wel aandacht hebben voor de belangen van onze gevestigde hoteliers. Concurrentie uit de markt is prima, maar dan moeten we ook zeker weten dat er voor iedereen met dezelfde maat gemeten wordt.

 

 

Nol Beckers

 

Leave a comment