Skip links

Samen eten = Samen Wonen

peter_geelen

Raadslid Peter Geelen van het CDA Maastricht heeft een ingezonden brief naar de Limburger gestuurd als reactie op: Samen eten = SAMENWONEN van 27 augustus 2013.

Verdrietige cijfers over eenzaamheid in Nederland | Onzichtbare eenzaamheid een zeer ernstig probleem | SVB lost het probleem op voor AOW’ers die in hun eentje een huishouding voeren

Uit onderzoek van het TNS NIPO blijkt dat maar liefst één op de drie Nederlanders, meer dan 4 miljoen mensen, zich eens eenzaam voelt, waarvan ruim 1 miljoen zich extreem eenzaam voelt. De oplopende werkloosheid, de grotere schuldproblemen, de stijging van alleenstaanden, de vergrijzing, de verharde maatschappij en de stijging van het aantal jongeren tussen de 18 en 34 jaar dat nu al last heeft van eenzaamheid, garandeert dat dit aantal zal oplopen. En hoeveel zeer ernstige misdaden gebeuren er wel niet als een schreeuw om aandacht, een wanhoopsdaad. De kranten staan er vol van. Een zeer ernstige zaak! Want de eenzamen worden keihard geraakt in een van onze basisbehoefte van de mens en daaropvolgend komt ‘biq brother’ u controleren in doen en laten.

Wat moet je niet doen, als je eenzaam bent? Je raakt immers, als je allebei zelfstandig woont, een deel van je AOW-uitkering kwijt:

Pas op dat je niet 3, 4 of 5 keer bij iemand gaat eten of het samen gezellig maakt.
Pas op dat je niet 1 of 2 keer in de week bij iemand op bezoek gaat en dan vandaar naar de bioscoop of het theater.
Pas op dat je niet 1 of 2 keer met iemand naar de tv kijkt.
Pas op dat je niet iemand te vaak vraagt om een klusje te doen.
Pas op dat je het weekend niet samen optrekt met een vriend of vriendin (jong of oud).
enz.

Niet te geloven dat de SVB (Sociale Verzekeringsbank) op willekeur – zonder eenduidige regels – mensen afrekent op hun sociale bewegingen. Dit kan volgens uw krant oplopen bij een AOW’er tot 325 euro bruto in de maand. Niet te geloven dat de schatkist mede gevuld moet worden met dit geld om onze begroting dekkend te krijgen en dat de Europese norm van 3% gehaald kan worden.

Gelukkig zijn er nog mensen die belangstelling hebben voor anderen en hen opzoeken om eenzaamheid te voorkomen. Mogen mensen die eenzaam zijn niet in hun eigen woning overdag mensen ontvangen om gespreksstof, aandacht, contact of om een aai en schouder van anderen te voelen. Natuurlijk moeten mensen die structureel samenwonen in een huis met anderen hun levenswijze opgeven aan de instantie,s die dit op grond van duidelijke beleidsafspraken berekenen.

Familie, vrienden, kennissen, klussers en buren, let op wat je doet anders wordt de ander gekort op zijn of haar AOW.

Niet uit te leggen, in wat voor een land wij wonen en waar gaat dit naar toe?

Peter Geelen, raadslid namens het CDA Maastricht

Leave a comment