Skip links

CDA Maastricht introduceert app. ‘BuitenBeter’

mat_brullEerder dit jaar werd burger-niet-raadslid Mat Brüll van het CDA Maastricht aangetrokken door een artikel over een digitaal middel dat zou kunnen helpen om de meldingsdrang openbare orde en de communicatie met de burger in de gemeente Maastricht te verhogen. Zeker in een stad die al jaren worstelt om haar servicegraad op een acceptabel niveau te krijgen is dat geen luxe.

Nadat zij zich grondig lieten informeren over de digitale app ‘‘BuitenBeter’’, hebben de Christendemocraten in de commissie SMM (Stadsbeheer Mobiliteit en Milieu) de app onder de aandacht gebracht bij het college van burgemeester en wethouders van Maastricht.

Sinds april 2010 bestaat de mogelijkheid voor burgers om gratis melding te maken binnen de eigen gemeente middels een app op de smartphone. Deze methode is al bij de nodige gemeenten in Nederland in gebruik en kan rekenen op positieve reacties. De app is beschikbaar voor iPhone, Android, Windows Phone, Blackberry en Windows Mobile en Windows 7. Binnenkort worden Samsung Bada en Nokia Symbian aan dit rijtje toegevoegd. De app is daarmee op een groot aantal platformen beschikbaar.

 

De app ‘BuitenBeter’ biedt de gemeente Maastricht oplossingen die bijdragen aan de beleidsdoelstellingen van serviceniveau, directe communicatie en e-dienstverlening met haar inwoners; vele ogen meer in het schoon- heel en veilig houden van onze mooie stad.

 

Enkele voordelen:

  • Elke inwoner kan direct en ter plaatse melden. Laagdrempelig, makkelijk en snel.
  • Burgerparticipatie met effect; duizenden extra oren en ogen in de stad.
  • Betrokkenheid wordt beloond, direct feedback in de app over de afhandeling.
  • Van dienstverlening naar samenwerking aan een betere openbare ruimte.
  • Geen handmatige verwerking meer door een callcenter; de beleving is letterlijk in beeld met foto en locatie en staat direct in de systemen.
  • Dienst hoeft in veel gevallen geen polshoogte meer te nemen, dit levert een besparing op.
  • Kosten komen ongeveer neer op 10 cent per inwoner; +/- €12000 p/j en nog goedkoper bij afspraken over meerdere jaren.
  • Prognose stijging van meldingen door de burger ligt tussen de 10- 15%.
  • Bij ingebruikname van de app door de gemeente wordt er een communicatiecampagne geregeld.

 

Gemeentes als Eindhoven, Amersfoort, Sittard, Hengelo, Tilburg, Amsterdam, Rotterdam, Ommen, Gilze en Rijnen, Bergen op Zoom, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk en Roosendaal zijn al begonnen met deze app, die Maastricht al snel enkele tonnen aan besparingen kan opleveren.

Nadat de wethouder eerder niet erg enthousiast reageerde en een stille aftocht van deze app dreigde, hebben de Christendemocraten een motie voorbereid om draagkracht te zoeken bij andere politieke partijen. Deze motie (zie bijlage) is in grote meerderheid aangenomen tijdens de raadsvergadering van 21 mei 2013. Vanaf september zal de communicatiecampagne beginnen, waarna de app daadwerkelijk in gebruik wordt genomen. De app is nu al te gebruiken. Downloaden kan op http://’BuitenBeter’.nl

Leave a comment