Skip links

Over heel Maastricht praten

Al eeuwen trekken mensen uit alle windstreken naar het Vrijthof. Toen en nu, verwachtingsvol en devoot.

Toen werden de relikwieën van de St Servaas geschouwd. Nu de heilzame klanken van Rieu. Voor velen biedt Maastricht de perfecte ambiance om Rieu te beleven. Het is immers meer dan naar muziek te luisteren.

Geweldig dat Maastricht jaar in jaar uit de gastvrouw van honderdduizenden blije mensen mag zijn. Een beetje overlast neem je dan op de koop toe. Jammer dat deze mooie stad in een onderzoek van Elsevier Weekblad niet hoger scoort dan plaats 200. Het onderzoek richt zich op de kenmerken onderwijs en kinderopvang, winkels, zorg, vrijetijdsvoorzieningen, gebouwde omgeving, natuurlijke omgeving, weinig overlast, veiligheid, bevolkingssamenstelling, rust en ruimte en bereikbaarheid. Opmerkelijk is dat Maastricht op veel van deze criteria of heel goed of heel slecht scoort. Met succes is al veel is aan het imago en de kwaliteit van Maastricht gedaan. Dat heeft nog geen plaats in de top tien opgeleverd. Nog veel werk te doen, maar ‘ut kump allemaol good’.

Het is goed om mensen van buiten te vragen waarin deze stad bijzonder is en wat nog beter kan. Maar het lijstje verbeterpunten kan er anders uitzien als je dezelfde vragen aan Maastrichtenaren stelt. En binnen Maastricht geven burgers verschillende antwoorden.

De gemeentepolitiek besteedt veel aandacht aan wat leeft in wijken en buurten. Er zijn werkbezoeken, hoorzittingen enz. om meningen op te halen. Maar wie spreken op de publieke bijeenkomsten? Dat zijn zeker mensen met hart voor de zaak. Zijn het ook de burgers die wat minder gemakkelijk praten, druk met gezin en werk zijn of moeilijk de deur uit kunnen?

Het is lang geleden dat je heel Maastricht op het Vrijthof tegenkwam. Maastricht zoek je tegenwoordig in de wijken en buurten, van Oost naar West. Doe dat, je ontdekt mooie plekken en je ontmoet prachtige mensen. Doe dat nu, en kies een wijk in de windrichting die de muziek van Rieu meevoert. Dan heb je altijd een onderwerp voor een praatje. Over Rieu praat je in elk milieu.   

Er is nog een manier om Maastricht te ontdekken: het CDA. Deze volkspartij heeft leden in alle wijken en buurten. Daarom weet deze partij wat leeft in de stad. En dat merk je aan wat hun politici te melden hebben. Met een CDA-er praat je over heel Maastricht.

Willem Wolters

Leave a comment