Skip links

Mogelijk naheffing van parkeeropbrengsten

Naar aanleiding van onderstaande publicatie (zie citaat) van RTV Maastricht en overige landelijke berichtgevingen, verzoeken wij het college om duidelijkheid te verschaffen.

Citaat: De gemeente moet mogelijk twee miljoen euro betalen over de verdiende parkeerinkomsten uit 2015. Reden is een uitspraak van de rechtbank in Gelderland, die vond dat gemeenten oneerlijke concurrentie verzorgen op het gebied van parkeren.

En dat betekent dat de Belastingdienst de gemeenten een naheffing mag sturen om over de verdiende parkeerinkomsten btw te krijgen. Waar particuliere bedrijven als Q-Park btw moeten betalen over hun inkomsten, zijn gemeenten daar wettelijk gezien van vrijgesteld als het gaat om parkeren op straat.

In Maastricht werd in 2015 bijna tien miljoen euro verdiend aan parkeren. Dat zou neerkomen op een bedrag van iets meer dan twee miljoen euro aan btw-inkomsten voor de staat. Of de gemeenten daadwerkelijk de extra kosten moeten betalen, hangt af van de uitspraak van het Gerechtshof, dat de uitspraak in hoger beroep heeft.

Een woordvoerder van de gemeente wilde daarom nog niet ingaan op de vraag of een negatieve uitspraak van de hogere rechters betekent dat de parkeertarieven in de stad omhoog zullen gaan om het verlies te compenseren. Einde Citaat

Zie uitspraak rechtbank: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBGEL:2016:5821

 

Wij verzoeken u vriendelijk om onderstaande vragen te beantwoorden:

  1. Kunt u ons uitleggen hoe u omgaat met de beslissing van de rechtbank van Gelderland?

 

  1. Wat zijn de eventuele financiële gevolgen voor de stad Maastricht, nu en in de toekomst?

 

  1. De gemeente Maastricht dreigt 2 miljoen euro te moeten betalen aan de Belastingdienst voor niet voldane btw over parkeergeld. Dat kan gebeuren als een gerechtelijke uitspraak standhoudt in hoger beroep. Hoe gaat u dit proces volgen en communiceren?

 

  1. Heeft deze uitspraak van de Rechtbank Gelderland ook nog gevolgen voor de jaren voorafgaand aan 2015?

 

 

Namens CDA Maastricht

 

Peter Geelen, 0631920090

Vivianne Heijnen, fractievoorzitter

Leave a comment