Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Koopzondagen in Maastricht: CDA-fractie teleurgesteld in besluit meerderheid raad

Op dinsdag 22 januari vond in de gemeenteraad van Maastricht het debat over de koopzondagen plaats. De koopzondagen hebben de gemoederen flink bezig gehouden.

De fractie van CDA Maastricht heeft in aanloop daarnaar op 17 december over het onderwerp koopzondagen/ verruiming winkeltijden een debatavond georganiseerd.

Toen werd al duidelijk dat met name de vertegenwoordigers van de kleine middenstand, het winkelpersoneel, alsook de binnenstadbewoners, faliekant tegen verdere verruiming waren.
Daarnaast werd door de aanwezigen nadrukkelijk gewezen op de gevolgen van 52 koopzondagen voor het gezinsleven, het verenigingsleven, mantelzorgers, etc.

Uiteindelijk heeft de fractie van CDA Maastricht zich duidelijk uitgesproken tegen een verdere verruiming van 21 naar 52 koopzondagen: genoeg is genoeg.

In het belang van de kleine ondernemers, de burgers van de stad, en het verenigings- en gezinsleven, heeft het CDA dan ook tegen gestemd. Een meerderheid van PVDA, VVD, SeniorenPartij, D66, SBM en LPM stemde vóór 52 koopzondagen. Dat betekent dat Maastricht 52 koopzondagen zal krijgen.

CDA Maastricht is teleurgesteld dat een meerderheid van de volksvertegenwoordigers niet heeft geluisterd naar de grote groepen in de samenleving die zich niet kunnen vinden in dit besluit. Dit besluit is geen compromis, waarbij rekening wordt gehouden met minderheden. In de ogen van het CDA dient de overheid, indien nodig, minderheden in bescherming te nemen.

De schijnvrijheid die de kleine ondernemers door PVDA, VVD, SeniorenPartij, SBM en LPM werd voorgehouden om zélf de keuze te hebben om al dan niet open te gaan op zondag, was tekenend voor de opstelling en afweging van die partijen.

Het CDA is er trots op dat zij voet bij stuk hebben gehouden. De Christendemocraten hebben geluisterd naar alle belanghebbenden en uiteindelijk geconcludeerd dat de partij, net als een meerderheid van de Maastrichtse ondernemers en Maastrichtenaren niet enkel ideeën hebben, maar ook idealen.

De wereld draait niet alleen om geld, maar ook om kwaliteit van leven en samenleven.

Zie raadsvoorstel – voorgedragen door raadslid Jos Gorren

Close