Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Een patroonheilige voor politici

Er zijn vele honderden heiligen. Zij zijn de patroon van de meest uiteenlopende zaken: planten en dieren, ziekten, activiteiten of beroepen. Niet alleen van oude beroepen, ook bijvoorbeeld de informatici kunnen een beroep doen op een eigen patroonheilige. Zelfs een minder eerbare beroepsgroep zoals die van de prostituees, mits berouwvol, heeft de aandacht van de Heilige Margareta.
Van een van de oudste beroepen, dat van de politici, is geen patroonheilige bekend. Jammer, want er zijn politici die wel wat voorspraak op aarde of in de hemel kunnen gebruiken. Stel dat het beroepsrisico voor een heilige aanvaardbaar is, welke patroonheilige is dan geschikt voor politici? Zou St Christoffel een passende kandidaat zijn?
Er zijn vele legenden over Christoffel. Een bekend verhaal is dat hij een arrogant man was die alleen in de buurt van het allerhoogste gezag wilde zijn. Na enige tijd begreep hij dat hij dan Jezus Christus moest gaan dienen. Op advies van een kluizenaar ging hij mensen op zijn brede rug een woeste rivier overdragen. Op een dag moest hij een kind naar de overkant tillen. Het kind werd echter steeds zwaarder en hij bezweek bijna onder het gewicht. Toen openbaarde het kind zich als Jezus Christus en doopte hem met de naam Christoffel, Christusdrager.
Veerman zou een mooie symbolische naam voor een politicus zijn. Het water tussen de overheid en de burger kan breed en diep zijn. Vroeger wierpen de mensen in Maastricht een blik op het beeld van St Christoffel in de OLV Basiliek voordat zij naar hun werk gingen. Dat zou hen beschermen tegen onvoorziene zaken. Veel taxichauffeurs in het buitenland hebben een medaillon van St Christoffel. Dat maakt deze heilige een geschikte patroon voor politici en bestuurders.
Kortom, vele redenen om St Christoffel een geschikte patroonheilige voor politici te vinden. In een van de twee grote basilieken in Maastricht zouden de lokale politici een St Christoffelkapel moeten inrichten; bij voorkeur met een biechtstoel en offerblok.

Close