Skip links

De nieuwe Lumiere – toegankelijkheid voor mindervaliden

CDA Maastricht en de Maastrichtse Volkspartij zijn zeer tevreden over ons filmhuis Lumière. Het industrieel erfgoed komt goed tot zijn recht en heeft een gezellig en uitnodigend karakter. Ook de inrichting is eigentijds met mooie elementen en er is voor een prima invalidentoilet gezorgd en beperkte ruimte voor mensen met een beperking in de zalen. De lift is zeer goed te gebruiken. De filmzalen – groot en klein – zien er picobello en up-to-date uit en in het nieuwe, bijbehorende restaurant kun je goed eten en drinken voor een toegankelijke prijs. De combinatie van goede films, een fatsoenlijk restaurant en een aangename sfeer, kan zorgen voor een hele avond plezier. Wij zijn benieuwd hoe straks de uitbaters van het Bassin, kunnen profiteren van de aanwezigheid van dit filmhuis.

 

Maar helaas, willen wij toch een aantal zorgpunten met u delen.

 

Wij maken ons zorgen over de bereikbaarheid van Lumière voor mindervaliden. De sleephelling is weliswaar opnieuw bestraat, maar is nog steeds veel te hobbelig en te stijl voor een rolstoelgebruiker. Een aantal vaste gebruikers met een beperking, geeft aan nu niet meer naar het filmhuis te kunnen gaan.

Bij Lumière had men gehoopt dat er een rolstoelpad (een soort stoep) zou worden aangelegd. Helaas is hier waarschijnlijk tot op heden niet in voorzien.

 

Jammer vinden wij het tekort aan parkeerplaatsen voor mindervalide. Er is een invalidenparkeerplaats voor maximaal 2 auto’s op het pleintje voor Pathé. Dat is aan de krappe kant, te ver weg en in ieder geval blijft er dan het probleem van de sleephelling.

Naast de brug over het Bassin is aan de kant van Lumière prima een parkeerplek in te richten voor 2 tot 4 auto’s.

Daarnaast heeft men grote problemen met de toegangsdeuren. Deze gaan niet automatisch open en dicht. Ze zijn ook erg zwaar om te openen. Dus mensen met een beperking moeten buiten wachten tot er een andere bezoeker komt die de deuren kan ophouden.

 

Naar aanleiding hiervan stellen wij de volgende vragen:

 

  1. Bent u het met ons eens dat de veiligheid en toegankelijkheid voor een rolstoelgebruiker in het geding is en kunt u hier op korte termijn een oplossing voor vinden?

 

  1. Kunt u voor mensen met een beperking extra parkeerplekken inrichten en graag zo kort mogelijk in de omgeving van het filmhuis?

 

  1. Kunt u het probleem van de grote toegangsdeuren ook meenemen, zodat deze ook gemakkelijk te bedienen zijn voor mensen met een beperking?

 

Wij hopen dat u mensen met een beperking ook in de gelegenheid stelt om dit mooie filmhuis te bezoeken en de door ons aangedragen oplossingen kunt inlossen.

 

In afwachting van uw antwoord

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Namens de CDA en MV- fractie,

 

Peter Geelen, gemeenteraadslid, 0631920090

Peter Vrehen, burgerlid Maastrichtse Volkspartij

Leave a comment