Skip links

Aandacht voor de oudere verkeersdeelnemers.

6ae7a578b67ad44467f7e937c1954607f7d9824a8d03edb23fpimgpsh_fullsize_distrDe samenleving verandert, de vergrijzing neemt toe. Van iedereen die dat kan wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor haar of zijn eigen leefomgeving. De overheid wil en stimuleert dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Ook het beeld van “de ouder “ verandert, de ouderen van nu zijn nog vitaal en actief. Vaak hebben zij nog een geldig rijbewijs en een auto, zij verplaatsen zich tot op hoge leeftijd voornamelijk met de auto. Hierdoor groeit de komende jaren het aantal oudere verkeersdeelnemers, dat langer deelneemt aan het verkeer.

Het verkeer veranderd, het is drukker dan ooit op de weg. Voor veel ouderen betekent het hebben van een auto een stukje vrijheid en deelnemen aan het sociale leven. Toch zijn ouderen, ondanks een vaak jarenlange rijervaring, kwetsbaarder in het verkeer en is de kans op een ongeval groter. Ik vraag mij af of in het verkeersveiligheidsbeleid wel genoeg rekening gehouden wordt met mogelijkheden en beperkingen van ouderen. En hoe kunnen wij de veiligheid vergroten zodat ouderen op een veilige wijze langer deelnemen aan het verkeer.

 

Ik ga voor meer informatie in gesprek met oudere weggebruikers op de jaarlijkse druk bezochte rijvaardigheidstestdag, georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland Maastricht.

De deelnemers bestaan uit mannen en vrouwen in verschillende leeftijden. Wat hen bindt is, ze rijden allemaal auto en ze willen geen dag zonder. Met een erkende rijinstructeur maken alle deelnemers vandaag een rijvaardigheidsrit in hun eigen auto, in de eigen omgeving. Hierin kunnen zij aangeven waar ze moeite mee hebben zodat ze dit ook weer even kunnen oefenen. Na de testrit wordt met de betrokken deelnemer de testrit besproken en krijgt de deelnemer een advies. Naast de testrit wordt ook een stukje theorie bijgespijkerd, immers verkeersregels en situaties veranderen vaak. Vast onderdeel van deze dag zijn ook de professionele ogen- en gehoortest, een heel belangrijk onderdeel van het programma.

 

Uit gesprekken met diverse deelnemers wordt duidelijk dat het autorijden voor veel ouderen een belangrijk onderdeel is van hun zelfstandigheid. Zonder auto, voor de dagelijkse zaken, zouden zij zeer afhankelijk zijn van anderen. Meerdere deelnemers geven aan dat zij, aan het eind van de dag, zich meteen aanmelden voor de volgende testdag. Deze zijn zo succesvol dat veel ouderen op de wachtlijst komen te staan. En dat zou niet mogen gebeuren aldus de deelnemers. Zij vragen van het college meer aandacht voor oudere verkeersdeelnemers en uitbreiding van de rijvaardigheidstestdagen in Maastricht. Deze zijn vooral voor ouderen uiterst belangrijk, enerzijds om je rijvaardigheid eens onder de loep te nemen en anderzijds om door middel van deze testdagen kleine routinefoutjes te corrigeren. Immers verkeer is ook praktijk doen.

Lees hier

Gea van Loo.

Gemeenteraadslid CDA Maastricht.

Leave a comment