Skip links

Verslag: Sybrand Buma bezoekt Maastricht

De grote zaal in Hotel Van der Valk Maastricht was bijna te klein voor de vele mensen uit Zuid-Limburg die op donderdagavond 30 juni jl. Sybrand van Haersma Buma een warm onthaal gaven.
Ook de aankondiging dat Vivianne Heijnen, fractievoorzitter van het CDA-Maastricht, zich kandidaat stelt voor de Tweede Kamer werd enthousiast ontvangen. Jammer voor Maastricht, goed voor de provincie en het CDA-landelijk.
Sybrand Buma sprak met grote sympathie over Maastricht, Limburg en zijn vertegenwoordigers in de politiek omdat zij helpen in goed contact te staan met buurlanden van Nederland. Dat is belangrijk voor een handelsnatie en zijn grensregio’s. Europa heeft een nieuw perspectief nodig. Limburg weet als geen ander dat grenzen ‘hordes zijn om te nemen’, ‘identiteit en veiligheid bieden’. Europa kan van Limburg leren en heeft meer dan ooit een partij nodig die met iedereen wil en kan samenwerken. Het Verenigd Koninkrijk na de Brexit leert dat een verantwoordelijke politieke partij niet alleen moet uitdragen waar het tegen is, maar vooral ook waar het voor is. Het CDA doet dat. Buma sprak met passie over de mensen in Nederland die hun ‘gemeenschappelijke identiteit en gevoel moeten hervinden’ en niet verder moeten individualiseren. Dan is het belangrijk dat iedereen de handen uit de mouw steekt en op een of andere manier mee kan doen in de samenleving. Hij maakte zich zorgen over de groeiende polarisatie in de samenleving, waaronder tussen oud en jong. Vrijheid van meningsuiting is geen vrijbrief om te schelden of te beledigen.
Buma bleek op de hoogte te zijn van wat in Maastricht en Zuid-Limburg speelt: de rechtbank moet behouden blijven, nieuwe openbaar vervoer verbindingen moeten er komen – mits haalbaar-, het Bonnefantenmuseum moet op de nationale museumlijst komen te staan en het Limburgs orkest moet blijven bestaan.
Vanuit de zaal werd om meer medemenselijkheid in de politiek gevraagd, m.n. in de zorg. Buma zei de thuiszorg uit eigen ervaring te kennen en te zien dat gemeenten en mantelzorgers hun best doen maar de problemen niet altijd aankunnen. Het beleid van het kabinet heeft niet de beloofde betere zorg en kleinere bureaucratie geleverd. Het is fout dat de zorgkosten omhoog zijn gegaan en de kwaliteit omlaag. Het oude zorgsysteem liep vast maar dat betekent niet dat je het systeem zomaar radicaal kunt omgooien.
Buma constateerde dat de koopkracht en pensioenen van ouderen onder druk staan. Ondernemers kunnen hun kleine bedrijf niet verkopen en dus vrezen zij voor hun pensioen.
Een vraag over de arbeidsmarkt greep Buma aan om uit te leggen dat het sociaal akkoord uit 2013 is mislukt. Hierdoor krijgen minder mensen een tijdelijk of vast contract en komen er meer onvrijwillige zzp-ers. Dat moeten veranderen. PvdA en VVD staan lijnrecht tegenover elkaar bij het vinden van een oplossing.
Nu de wereld totaal is veranderd, moeten passend antwoorden worden gegeven. Buma pleitte voor meer aandacht en budget voor defensie, terrorismebestrijding en vluchtelingenbeleid. Een politieke unie van 27 landen gaat niet lukken, maar een Europa als handelsnatie en veilig continent zag hij wel zitten. Hij zei te willen laten zien wat wel en niet werkt, waardoor mensen weer vertrouwen in de politiek en Europa krijgen.

Leave a comment