Succesvolle Hoogwater Themalezing
Vlaai, koffie en hoogwater. Die eerste twee horen bij Limburg, die laatste helaas steeds meer. Zaterdag 14 juni 2024 waren alle drie aan de orde bij de hoogwaterwandeling en lezing onder leiding van het Waterschap en Gemeente.
Maastricht ligt prachtig aan de Maas. Het dankt er haar naam en ontstaan aan. Maar klimaatverandering bedreigt de stad. Hevige regenval, zoals we de laatste jaren zien, vraagt om maatregelen. Hiervoor hebben het Rijk, Waterschap en Gemeenten de handen ineen geslagen. Maar liefst 1,2 miljard euro investeren zij de komende jaren in het Hoogwater Beschermingsprogramma. Reden om eens een kijkje te nemen met CDA Maastricht.
Na een boeiende lezing van programma directeur Sabine Kern van het Waterschap ging het verzamelde gezelschap ter plekke kijken langs de Maas. Bij het rustieke waterpoortje in Wijck was duidelijk te zien hoe mobiele keringen in tijden van hoogwater de wijk droog kunnen houden. Deze zullen in de toekomst nog hoger moeten worden was de boodschap. Maar omdat ze mobiel zijn, belemmeren ze alleen na montage in tijden van hoogwater het mooie uitzicht. Even verderop, ter hoogte van de Griend was een nieuwe uitdaging goed te zien. Wethouder Mackus legde uit dat de Maas daar eigenlijk te smal is. Daar stuwt het water op, zodat het risico op overstromingen hoger is. De oude spoorbrug werkt ook opstuwend. De Gemeente zou deze graag willen verplaatsen en als fietsers- en voetgangersbrug willen gebruiken. Daarmee kan de ontwikkeling van het Landbouwbelang een mooie impuls krijgen.
Nol Beckers, raadslid in Maastricht maar tevens betrokken bij het Waterschap als bestuurslid, overziet deze samenwerking tussen Rijk, Waterschap en Gemeente. Hij sloot deze mooie ochtend af en ook hij onderstreepte het belang van een waakzaam Maastricht, die goed op haar snel stromende zaak moet letten!