Postcoderoosprojecten, zonneatlassen, energie akkoorden en gasloze huishoudens.
Duurzaam werken, wonen en leven is voor veel mensen nog een ‘ver van mijn bed show’. Dit, terwijl het steeds makkelijker wordt om hier als consument en bedrijf financieel van te profiteren en zelf ook op een positieve manier aan bij te dragen. De vele akkoorden, beloften en afspraken liegen er niet om. Zelfs een stad als Maastricht wil haar volledige CO2 uitstoot, momenteel 800 miljoen kilogram, in 2030 tot 0 hebben teruggebracht.
Het CDA Maastricht organiseerde afgelopen zaterdag een thema-bijeenkomst rondom het onderwerp ‘duurzaamheid’, om op verschillende manieren te worden bijgepraat en in discussie te gaan met experts en bezoekers. In een inspirerende lezing over de verbouwing van het Maastrichtse Stadhuis, werd toegelicht hoe op verschillende manieren dit 16e-eeuwse rijksmonument milieuvriendelijk is gemaakt. Naast dat het volledige gebouw wordt verwarmd met afvalwater van papierfabriek Sappi, wordt een investering van 250.000 euro in nieuwe lampen binnen 5 jaar al weer volledig terugverdient door de besparing van energie.
Aanwezigen werden uitgebreid bijgepraat door de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO) de vele mogelijkheden die bestaan om als ondernemer ook mee te profiteren van de vele regelingen die er bestaan op het gebied van duurzaamheid. Naast de verschillende financiële ondersteuningen, zijn ook praktische tools, case studies en andere soorten interessante informatie te vinden op de website van dit onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. Door slimme organisatie en digitale communicatie zorgt de rijksdienst voor een soepele en optimale dienstverlening. De organisatie werkt in binnen- en buitenland samen met overheden, kennisinstellingen, internationale organisaties en tal van andere partnerorganisaties.
De Gemeente Maastricht praatte ons uitgebreid bij over het Maastrichtse Energie Akkoord. Meer dan 20 Maastrichtse bedrijven staan aan de basis van dit akkoord, verenigd in platform COOL. Hier zal niet alleen worden gekeken naar de mogelijkheden om het energie verbruik te verminderen, maar ook om de communicatie en voorlichting hieromtrent uit te breiden. Een energieloket, energie coördinator en pro-actieve deelname aan initiatieven zoals de Zonatlas; de ambities van de Gemeente Maastricht en aangesloten partners liegen er niet om. Niet alleen wil de stad als eerste in de provincie haar openbaar vervoer volledig elektrisch aangedreven hebben, eerste resultaten van een groep corporaties, die vele miljoenen hebben gestoken in energiebesparing, tonen inmiddels de positieve effecten ervan.
De bijeenkomst werd afgesloten met een kritische noot van de Eerste Maastrichtse Energie Cooperatie; een initiatief van Maastrichtse inwoners die vinden dat er nog niet genoeg gebeurt op het gebied van duurzame energie in de gemeente. Door enerzijds collectief inkopen en anderzijds het aanbieden van hulp en advies rondom bijvoorbeeld het aankopen van zonnepanelen, probeert deze organisatie de stad zoveel mogelijk te vergroenen middels lokale energieopwekking, vóór en dóór burgers met behulp van o.a. de postcoderoosprojecten.
In de komende tijd zal het CDA Maastricht verschillende andere thema-bijeenkomsten organiseren, welke vrij toegankelijk zijn voor zowel leden als niet-leden. Volg de website www.cdamaastricht.nl en de sociale kanalen Facebook en Twitter voor aankondigingen hieromtrent.