Skip links

In Memoriam Jan Hoen

Met het overlijden van Jan Hoen op 82 jarige leeftijd is een markant politicus, CDA’er en Maastrichtenaar van ons heengegaan.

De politieke loopbaan van Jan Hoen begon in 1970 nadat er een nieuwe raad in Maastricht was gekozen na de annexatie van Heer, Amby, Borgharen en Itteren. Hij begon bij de KVP, een van de voorlopers van het CDA, en nadat het CDA tot stand was gekomen was hij volksvertegenwoordiger voor dat CDA. Al snel ontwikkelde Jan zich tot een belangrijk gemeenteraadslid, hetgeen in 1978 leidde tot zijn verkiezing tot wethouder. Die functie heeft hij maar liefst 16 jaar vervuld, namelijk tot 1994.

Jan was een echte volksvertegenwoordiger. Heel bekend waren zijn wekelijkse spreekuren waarin hij concreet mensen met hun problemen hielp, maar ook heel veel signalen kreeg van wat er in de stad speelde en eventueel beter kon. Als volksvertegenwoordiger droeg Jan doorleefd de beginselen van het CDA uit. Kenmerkend was zijn aandacht voor en grote betrokkenheid bij de verenigingen die onze stad en identiteit dragen. Ook voor aantrekkelijke en leefbare buurten maakte hij zich altijd hard. Nu nog zijn dit CDA uitgangspunten die het CDA Maastricht nog steeds hoog in het vaandel heeft. Zijn inzet voor verenigingen werd zeer verdiend beloond met erefuncties bij talloze verenigingen en organisaties.

Als lijsttrekker van het CDA heeft Jan vele malen campagne gevoerd voor het CDA en was daarin succesvol. Na zijn vertrek als wethouder trad Jan weer toe tot de CDA fractie in de gemeenteraad. Ook later, vanuit zijn Maastrichtse Volkspartij, bleef Jan dicht verbonden met het CDA en haar gedachtengoed.

Na zijn vertrek uit de Raad in 2018 was hij altijd een trouwe bezoeker van CDA bijeenkomsten en vergaderingen. Afgelopen najaar bezocht hij nog onze ALV in Heugem en zoals altijd had Jan dan treffende vragen en opmerkingen.

Het CDA Maastricht is Jan Hoen dankbaar en erkentelijk voor zijn grote inzet voor de belangen van onze stad en voor zijn verdiensten voor het CDA. Wij wensen zijn echtgenote en familie veel sterke om het verlies van Jan te dragen.

Bestuur en fractie CDA Maastricht.

Leave a comment