Skip links

Horeca en evenementen

nol_beckersAanstaande dinsdag 31 mei wordt in de raad de nieuwe horecanota en het nieuwe evenementenbeleid vastgesteld. Beide nota’s zijn aangepast aan de huidige tijd. Verruiming van de mogelijkheden voor horeca ondernemers, goed overleg met bewoners en alle betrokken partijen, inzet op kwaliteit, dat zijn de kernpunten. Een nota die in goed gezamenlijk overleg tot stand is gekomen. Niets dan lof. Ook het evenementenbeleid is herzien een aangepast. Spreiding van evenementen over meerdere locaties, evenementen die hun bestaansrecht op het Vrijthof hebben bewezen hebben voorrang en mogen blijven, nieuwe evenementen vooral op de nieuwe locaties in Belvedere, Frontenpark en Tapijn. En vooral innoveren en inzetten op jongeren en studenten. Het klinkt allemaal veelbelovend en onderstreept de visie van de stad; versterking van hoogwaardig toerisme.
Maar dan dringt de vraag op, wat bedoelen we met ‘hoogwaardig toerisme’?
Die definitie is niet duidelijk. Mede daardoor worden er een groot scala aan activiteiten georganiseerd waarvan niet duidelijk is hoe die bijdragen aan de uitstraling van de stad of aan hoogwaardig toerisme.
We moeten ervoor zorgen dat we niet één groot attractiepark worden. Geen weekend zonder evenementen, geen evenement zonder overlast, geen dag zonder geluid. Winkels 7 dagen per week open, zondagen bruisend van kooptoerisme met een vleugje cultuur. Maar hebben we nog aandacht voor ons cultureel erfgoed? Wat bieden we de bezoeker en de bewoner die in alle rust van de historische stad wil genieten? De bewoner die ook wel eens een dag zonder geluiden van allerlei feesten in z’n tuin wil zitten of door de stad wil wandelen. Ja, economische versterking van de stad is belangrijk, is goed voor de werkgelegenheid , maar het kan ook teveel worden. Op dat moment kan het tegen je gaan werken. Net als in Amsterdam, waar ook te laat geconstateerd is dat “attractiepark “Amsterdam veel minder brengt dan gewenst. Nu nog 2e kerstdag de winkels open en de 24uurs economie is weer een stapje dichterbij . Willen we dat, of durven we de discussie over kwaliteit écht aan te gaan?

 

Nol Beckers

Leave a comment