Skip links

Historie en toekomst Wyckerveld

De ruim honderdjarige Maastrichtse wijk krijgt een stevige impuls met nieuwe woningen in het Mosa Porselein project. Raadslid Jan Janssen schetst de historie en toekomst.

De wijk Wyckerveld is aan het begin van de 20ste eeuw ontstaan rond villa Wyckerveld van Eugêne Regout. Aan de Meerssenerweg werden door bouwvereniging Sint Servatius de bekende 7 winkels gebouwd. Jarenlang waren daar de winkels van kleine zelfstandigen te vinden, t.w. de slager, de kapper, de groenteboer, de kruidenier, de tabakszaak, de fotograaf en de drogist. Iets verder aan de Meerssenerweg was nog een winkel van de VéGé te vinden en een tweede kapperszaak. In de Professor Scholsstraat konden de buurtbewoners terecht bij een melkboer en een brood- en banketbakkerij.

In de nabijheid van de Mosa was nog een slagerij te vinden en bijna aan de Viaductweg lag nog een kleine kruidenierszaak. Allemaal eenvoudige winkels met ondernemers die hun klanten bij naam kenden. Onder de kassa was vaak het opschrijfboek te vinden want betaald werd als het kindergeld werd ontvangen. In de buurt waren ook een tweetal cafés te vinden waar een biljart de trekpleister was. In 1955/56 werd het Old Hickoryplein gebouwd met een heuse winkelgalerij. Aan het plein lagen diverse winkel zoals een modezaak, een tabakszaak, een radio- en tv-zaak, een drogist, een bakker, een slager, een dames- en een herenkapsalon, een melkboer, een bloemist en een groenteboer. De wijk, die als een eiland tussen de A2 en het spoor ligt, kon zich destijds wat winkels betreft aardig bedruipen. Zaterdags werden de wekelijkse boodschappen gedaan en was er behoorlijk wat reuring in de buurt.

Met de komst van de zelfbedieningszaken zoals AH en Sutherland kwam de klad in de zelfstandige zaken. Geen plaatselijke trend maar een landelijke. Langzaamaan verdwenen de particuliere zaken. Het langst hield de kruidenierszaak van de 7 winkels het vol. Er verschenen andere winkels zoals een winkel in tropische vissen en een Indisch restaurantje maar ook die waren van tijdelijke aard. De brood- en banketbakkerij werd friture. Aan het Old Hickoryplein hield de bloemist het het langste vol tussen wat tijdelijke winkeltjes in tweedehands spullen.

Inmiddels zijn alle kleine ondernemers verdwenen. Aan het Old Hickoryplein zijn de winkels omgebouwd tot appartementen en aan de Meerssenerweg hebben andere ondernemers, zoals een nagelstudio en een relatiegeschenken zaak hun plek gevonden. Boodschappen halen moet nu elders gebeuren. De kerk van de H.Familie aan het Old Hickoryplein (ingewijd in 1961 en in 1997 aan de eredienst onttrokken) heeft jaren geleden al plaats moeten maken voor basisschool de Lètterdoes.

De eilandsituatie van de wijk, vroeger tussen A2 en het spoor, is eigenlijk gebleven. De A2 is Groene Loper geworden maar Wyckerpoort/Wyckerveld heeft zelf geen voorzieningen (geen winkels, geen dokterspraktijk, geen apotheek, etc.) meer. Binnenkort wordt Mosa Porselein gebouwd en komen er 245 wooneenheden bij in deze wijk. Momenteel wonen 3920 mensen in deze wijk en daar mogen we circa tussen de 4 à 500 nieuwe bewoners bijtellen. Wyckerpoort/Wyckerveld wordt een stevige wijk. Wellicht is het moment geschikt om toch eens te kijken welke primaire voorzieningen een plek kunnen krijgen in een wijk als deze.

Jan Janssen, raadslid CDA Maastricht

Illustratie van architectenbureau Sandhövel (creative commons)

Leave a comment