Eigen huis, een luchtkasteel ?/!
“een eigen huis, een plek onder de zon”….
Jaren geleden werd er over gezongen als of dit het ultieme middel was om gelukkig te zijn. En terecht, wie is er niet blij met zijn eigen 4 muren en een dak? Of het nu gaat over huur of koop, appartement of huis, je eigen stekje is een groots goed.
Maar, als starter kan dit nog wel eens moeilijk zijn: nog niet de beste baan, en geen appeltje voor de dorst.. . En dan kan de prijs al snel net iets te hoog zijn.
Maar daar bestaat een oplossing voor; de Starterslening, die is ingesteld om het eigen woningbezit voor starters op de woningmarkt te bevorderen. Dus surf je als verse starter snel even naar de website van de gemeente om te kijken hoe het werkt:
Citaat:
”Op dit moment is het niet mogelijk om een starterslening aan te vragen in de gemeente Maastricht. Startersleningen worden namelijk uitbetaald uit een fonds, maar dat geld is nu op. Het fonds moet opnieuw aangevuld worden. Dit gebeurt doordat starters rente en aflossing betalen. Het aanvullen van het fonds neemt tijd in beslag. De verwachting is dat op zijn vroegst in 2020 het fonds genoeg is aangevuld om weer startersleningen te verstrekken. Als het zo ver is zal de Gemeente hier informatie over geven. Gewijzigd: 24 januari 2014”
2020 ??
En dat terwijl de gemeente tot vorige week nog in onderhandeling was met starters die staan te springen om dat kleine duwtje in de rug?
De woningmarkt zit muurvast, en de starterslening is een van die regelingen die de gemeente in het leven heeft geroepen om iedereen te helpen, zowel de koper als ook de verkoper die met een woning in zijn maag zit die niet populair is. Zelfs huurders zou deze regeling helpen: doordat scheefhuurders (mensen met meer inkomen dan dat ze voor hun sociale huurwoning nodig hebben) overstappen naar een koopwoning, komt er meer betaalbare huur vrij voor die ellendig lange wachtrijen bij de woningcorporatie in te korten.
Win/win/win, toch?
Waarom wil de gemeente dan 6 jaar wachten voordat ze deze regeling weer beschikbaar maakt? Nu, 26 leningen verder, is de situatie voor starters nauwelijks beter dan een paar jaar geleden.
De Provincie Limburg heeft haar “Starters, een eigen Thuis” regeling een jaar geleden juist uitgebreid omdat ze zag dat de behoefte groter dan ooit te voren is. En ook andere gemeentes proberen dit goede voorbeeld te volgen: of door aanvulling van het starterslening budget, of door andere regelingen zoals de Koopgarant, of zelfs weer erfpacht zoals tijdens de crisis in de 80er jaren.
Niet alleen binnen onze provincie, maar ook in het buitenland ziet men deze uitdaging en de geweldige gevolgen die een duwtje in de rug kan hebben. Bijvoorbeeld in Groot-Brittanie, waar de Engelse overheid met hun “Help to Buy” plan proberen de woningmarkt in beweging te krijgen.
De starterslening werkt, maar dreigt nu aan z’n eigen succes ten onder te gaan. Dit is nu niet het moment om te wachten, maar om te investeren in onze eigen bewoners!
De gemeente heeft een vruchtboomfonds. ( geld ontvangen door de verkoop van de Nutsbedrijven ) Uit deze pot zou geld in de startersleningen geïnvesteerd kunnen worden.
Daarmee kunnen we starters helpen, woningen vrij maken voor huurders en zo onze economie weer stimuleren. Momenteel leent de gemeente aan zichzelf geld hier uit, om tekorten te kunnen dekken. Waarom niet ook aan onze bewoners?
Het geld uit het vruchtboomfonds moet volgens de regels ook weer terugkomen. Door te investeren in de startersregeling zal dit ook gebeuren vanaf 2020. Met rente, gegarandeerd.
Een eigen thuis, een plek onder de Maastrichtse zon, met dank aan de gemeente. Graag niet pas in 2020!
Nol Beckers
Burger niet raadslid CDA Maastricht