Op 11 oktober 1980 wordt het CDA opgericht tijdens het fusiecongres in Den Haag na een lang (fusie)proces. De voorlopers van het CDA zijn ARP, CHU en KVP. Piet Bukman is de eerste partijvoorzitter. Dries van Agt is de eerste CDA-premier. Hij is premier van 1977 tot 1982. In 1976 spreekt hij legendarische woorden over het CDA: “Wij maken geen buigingen naar links en wij maken geen buigingen naar rechts”.

Het CDA haalt in september 1982 bij de Tweede Kamerverkiezingen 45 zetels. Twee maanden later wordt het eerste kabinet-Lubbers beëdigd. Een paar dagen voor het afleggen van de regeringsverklaring wordt het Akkoord van Wassenaar gesloten. Het is een akkoord tussen de overheid, werkgevers en werknemers over loonmatiging. Het akkoord vormt de eerste aanzet tot het poldermodel.

Het CDA voert campagne met de slogan “Laat Lubbers zijn karwei afmaken”. In 1986 haalt het CDA 54 zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen. Nog nooit had een partij zo’n groot deel van de 150 kamerzetels. Ruud Lubbers wordt opnieuw premier ondanks de bezuinigingen van de jaren daarvoor. Hij blijft premier tot 1992.

In 1989 haalt het CDA opnieuw 54 zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen. Ruud Lubbers blijft premier. In 1989 volgt Elco Brinkman Ruud Lubbers op als partijleider. Bij de verkiezingen van 1994 lijdt het CDA een groot verlies, de partij haalt 34 zetels. Brinkman treedt af als partijleider, hij wordt opgevolgd door Enneüs Heerma.

In 1995 verschijnt het rapport Nieuwe wegen, vaste waarden dat is geschreven door het Strategisch Beraad onder voorzitterschap van Frans Andriessen. Het rapport vormt de basis van de heroriëntatie van de partij naar de verloren verkiezingen van 1994. Het Strategisch Beraad kwam met een visie voor de lange termijn. Er werd gepleit voor meer initiatief en verantwoordelijkheid van de burger in gemeenschappen. De overheid krijgt daarbij een ondersteunende rol.

In 1997 is Jaap de Hoop Scheffer fractievoorzitter geworden. Een jaar later is hij lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen. Het CDA haalt bij die verkiezingen 29 zetels. In 2001 krijgt het CDA te maken met een leiderschapscrisis. Het gevolg was dat Jaap de Hoop Scheffer zich terug trok als lijsttrekker en dan partijvoorzitter Marnix van Rij zijn functie neerlegde. Jan Peter Balkenende werd de nieuwe fractievoorzitter en lijsttrekker. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in mei 2002 werd het CDA de grootste partij. Hij wordt premier van zijn eerste kabinet.

Ondanks een intensieve campagne, waarin Balkenende onder andere als gasthoofdredacteur aanschuift bij RTL Boulevard, valt de verkiezingsuitslag in 2010 tegen. Het aantal zetels wordt bijna gehalveerd, de partij houdt 21 zetels over.

Na de tegenvallende verkiezingsuitslag van 2010 zijn er de hele zomer coalitieonderhandelingen. CDA en VVD willen een minderheidskabinet vormen met gedoogsteun van de PVV. Op 2 oktober 2010 stemmen de CDA-leden met tweederde meerderheid voor deze constructie.

In 2012 besluit het partijbestuur dat er een nieuwe lijsttrekker wordt aangewezen via verkiezingen onder de leden. De strijd wordt, door middel van een aantal debatten, gestreden door zes kandidaten. Op 18 mei komt Sybrand Buma als winnaar uit de bus.

Op 12 september 2012 behaalt het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen 13 zetels. Er komt een einde aan ruim 10 jaar onafgebroken regeren. Het CDA voert momenteel oppositie in de Tweede Kamer onder leiding van fractievoorzitter Sybrand Buma.

Bron van dit artikel en de afbeelding: CDA.nl